НАВУКОВА-ДАСЛЕДЧАЯ РАБОТА

НДР «Распрацоўка інавацыйных метадаў інтэнсіфікацыі аквакультуры»
Тэма зарэгістраваная ў ДУ «БелІСА» (№ дзяржрэгістрацыі 20200104 ад 2020/01/21)
Навуковы кіраўнік тэмы - Цвірко Л.С. д. б. н., праф.
Выканаўцы: прафесарска-выкладчыцкі састаў, студэнты, магістранты і аспіранты кафедры.

Найменне этапаў работы:

1.Распрацоўка спосабаў узнаўлення каштоўных відаў рыб і атрымання таварнага рыбапасадачнага матэрыялу
2. Распрацоўка камбікармоў з выкарыстаннем высокабялковой сыравіны
3. Распрацоўка сістэмы фізіка-біялагічнай ачысткі тэхнічных вод установак замкнёнага водазабеспячэння (УЗВ).

Мэтай даследавання з'яўляецца распрацоўка і абгрунтаванне новых тэхналагічных прыёмаў узнаўлення, вырошчвання і кармлення малявак каштоўных відаў рыб, інавацыйныя падыходы да ачыстктi тэхнічных вод ва ўмовах індустрыяльнага рыбаводства.

Для дасягнення пастаўленай мэты вызначаны наступныя задачы:

- адпрацоўка спосабаў ўздзеяння на працэс інкубацыі ікры гідрабіёнтаў з мэтай атрымання адноразмерных і жыццяздольных лічынак;
- адпрацоўка спосабаў вырошчвання таварнай рыбнай прадукцыі;
- распрацоўка рэцэптуры кармоў для каштоўных відаў рыб;
- вызначэнне аптымальных тэрмінаў і спосабаў кармлення рыбы;
- распрацоўка аквапоннага модуля для індустрыяльнай цеплаводнай рыбнай гаспадаркі;
 - распрацоўка сістэмы ачысткі тэхналагічных вод.

Вынікі НДР будуць выкарыстаны:

- у якасці практычных рэкамендацый па ўзнаўленні, гадоўлі і кармленні малявак каштоўных відаў рыб (сомападобных і інш.) Для спецыялізаваных рыбных гаспадарак Беларусі, прыватных, падсобных і фермерскіх гаспадарак;
- у якасці практычных рэкамендацый па ачыстцы тэхнічных вод УЗВ і распрацоўцы аквапоннага модуля, якія дазваляюць эфектыўна вырошчваць рыбу для прадпрыемстваў аквакультуры і сельскай гаспадаркі.
- у навучальным працэсе падрыхтоўкі новага пакалення спецыялістаў прыродазнаўчанавуковага профілю.
 Плануемыя навукова-практычныя распрацоўкі ў рамках заяўленай навукова-даследчай працы з'яўляюцца новымі для тэрыторыі Рэспублікі Беларусь.
НДРС
На кафедры функцыянуюць дзве студэнцкія навукова-даследчыя лабараторыі (СНДЛ).
Інавацыйныя праекты і практыка-арыентаваныя распрацоўкі, падрыхтаваныя на базе кафедральных СНДЛ, прэзентуюцца і высока ацэньваюцца ў рамках конкурсу Start Up Projects "Pinsk Invest Weekend", удзельнічаюць у рэспубліканскіх, абласных і гарадскіх выставах.

Міжнародныя сувязі

Па ініцыятыве кафедры заключаны і рэалізуюцца міжнародныя дагаворы аб навукова-практычным супрацоўніцтве з Дзмітраўскім рыбагаспадарчым тэхналагічным інстытутам (Расія), Южначешскiм універсітэтам у Чэшскіх Будэёвiцах (Чэшская рэспубліка), Калінінградскім дзяржаўным тэхнічным універсітэтам (Расія).

Кафедрай адкрыт філіял для правядзення навуковых даследаванняў на базе ААТ "Рыбгас Палессе".
На кафедры адкрыта магістарская падрыхтоўка па спецыяльнасці 1-49 80 04 "Вытворчасць прадуктаў харчавання з жывёльнаq сыравіны" з пашыраным вывучэннем элементаў перапрацоўкі сыравіны з гідрабіёнтаў і сыравіны жывёльнага паходжання. Падрыхтоўка магістраў па вышэйпаказанай спецыяльнасці накіравана на вытворчасць, перапрацоўку і захоўванне таварнай прадукцыі з дасягненнем высокіх паказчыкаў якасці і канкурэнтаздольнасці.

Тэмы НДР магістрантаў:

Тэхналогія кулінарнай прадукцыі з функцыянальнымі ўласцівасцямі на аснове рыбнага фаршу
Таварная прадукцыя асятровых як сыравіна для прамысловай перапрацоўкі
Тэхналогія варана-вэнджанай полiкампанентнай прадукцыі з марской рыбы
Тэхналогія прыгатавання і паказчыкі якасці паўфабрыкатаў з кларыевы сома
Асаблівасці рыбных страў для вучняў старэйшых класаў ліцэяў і каледжаў
Падрыхтоўка спецыялістаў вышэйшай кваліфікацыі вядзецца праз аспірантуру па спецыяльнасці 06.04.01 "Рыбная гаспадарка і аквакультуры (сельскагаспадарчыя навукі)".
Тэмы НДР аспірантаў:
Ўдасканаленне спосабаў вырошчвання гідробіонтов з улікам параметраў ресурсоэффективности ў індустрыяльным тепловодном рыбнай гаспадарцы
Ўдасканаленне тэхналагічных прыёмаў ўзнаўлення і вырошчвання кларыевага сома (CLARIAS GARIEPINUS) з мэтай забеспячэння індустрыяльных гаспадарак рыбапасадачны матэрыялам.